Het West-Vlaams Volkskunstensemble “Die Rooselaer” werd opgericht in oktober 1965 door Dirk Deblaere en een 10-tal volkskunstliefhebbers, waarvan er nu nog twee actief lid zijn. Dirk danste in Izegem, samen met nog heel wat mensen uit Oostrozebeke. Vandaar groeide de idee om ook in Oostrozebeke met een groep te beginnen. Door zijn gedrevenheid groeide die groep verder uit. De eerste klederdrachten en de eerste groepsvlag werden door Magda en Liliane Deblaere, de zussen van Dirk, gemaakt.

Later heeft Etienne Vankeirsbilck , die toen al dansleider was, de fakkel overgenomen en de groep verder uitgebouwd. Heel wat mensen waren geïnteresseerd in volkskunst, zodat het aantal leden gestadig toenam. Momenteel telt de groep een 60-tal actieve leden. Naast het beoefenen van volksdans, volkszang, volksmuziek en vendelzwaaien behoort ook het opzoekingswerk naar originele klederdrachten, oude zangnummers en dansen tot het programma. In 1971 werd een afzonderlijke kindergroep, “De Ginsteblomme” opgericht. Sinds oktober 2009 maakt de kindergroep deel uit van 'Die Rooselaer'. Kinderen vanaf zes jaar kunnen toetreden en lid blijven tot hun vijftiende. Op die manier kunnen zij van jongsaf aan de nodige danservaring opdoen. In 2004 werd Sabine Duyck de nieuwe voorzitter en sindsdien zet zij haar taak met enthousiasme voort.

In de allereerste statuten werd als doel gesteld : “Het beoefenen van de volkskunst in al zijn aspecten, vrij van politiek en filosofisch engagement”. Wellicht is dit één van de belangrijkste redenen van de duurzaamheid van onze groep. In onze vereniging zijn inderdaad alle lagen van de maatschappij vertegenwoordigd, zonder onderscheid van rang of stand.

De groep heeft reeds 22 Internationale Folklorefestivals op haar actief. Een eerste maal werd gestart in 1966 en zo ging dit om de twee jaar verder, met stijgend succes. Niet zonder trots durven wij beweren dat het kruim van de volkskunstensembles uit zowat alle landen van Europa aan ons festival heeft deelgenomen. Tijdens de laatste festivals werden de grenzen zelfs verlegd en waren er groepen uit Afrika, Oceanië, Azië en Amerika aanwezig. In al die jaren waren er duizenden deelnemers gedurende die dagen bij de inwoners van Oostrozebeke en omstreken te gast en hieruit zijn er ontelbare vriendschapsbanden, over grenzen en politieke muren heen, voortgekomen. Sinds 2006 is “Die Rooselaer” ook lid van het CIOFF (Conseil International des Organisations de Festivals de folklore et d’Arts Traditionnels).

Sinds 1965 heeft onze groep een grote evolutie doorgemaakt. We hebben inderdaad niet stilgezeten! Constant zijn we bezig met nieuwe uitdagingen en we blikken dan ook hoopvol de toekomst tegemoet.