10/04/2016
Folk Dance Ensemble “Kyiv” of the National University of Culture and Arts, Kiev, OEKRAÏNE
Ensembles uit Oekraïne zijn altijd al publiekslievelingen geweest op volkskunstfestivals. Het land heeft namelijk een zeer diverse en uitgebreide volkscultuur. De diversiteit, de combinatie tussen elegantie en spectaculaire acrobatie, de fantastische muziek, het hoogstaande niveau van uitvoering, het maakt hen zeer gegeerd bij organisaties van festivals. Alleen, het aantal kwalitatieve ensembles is met de jaren serieus verminderd.
Voor onze jubileumeditie hebben we een waar pareltje te pakken gekregen. Het professioneel ensemble “Kyiv” werd in 1999 opgericht door de voorzitter van de faculteit Folklore & Choreografie van de nationale universiteit van cultuur & kunsten in Kiev. Het doel van de groep is het ontwikkelen van nieuwe choreografieën en het ondersteunen en in stand houden van de fantastische Oekraïense folklore.
Het collectief treedt regelmatig op in het eigen paleis “Ukraina” en op het open concertterrein van de universiteit. “Kyiv” won al verschillende prijzen en treedt regelmatig op in het buitenland. Het hoogtepunt voor “Kyiv” was ongetwijfeld hun opmerkelijke bijdrage aan de openingsceremonie van het Europees Kampioenschap Voetbal in Polen & Oekraïne in 2012.
Het is een eer voor de Wereldfolkloreade om dit ensemble in Oostrozebeke te mogen ontvangen. “Kyiv” zakt af naar het festival met 27 dansers en 6 muzikanten. Het ensemble zal de eerste groep zijn die arriveert in Oostrozebeke aangezien zij een avant-première verzorgen op vrijdag 29 april naar aanleiding van de officiële opening van de 25e Wereldfolkloreade; een event voor prominenten en genodigden. “Kyiv” stond nooit eerder op ons podium en komt speciaal voor de jubileumeditie van de Wereldfolkloreade naar België.
Kiev is de hoofdstad en grootste stad van Oekraïne, en telt een kleine 3 miljoen inwoners. De stad is gelegen aan weerszijden van de rivier de Dnjepr. Kiev heeft veel theaters, musea, religieuze plaatsen, moderne gebouwen en oude ruïnes en vorm het centrum van de Oekraïense cultuur. Het Holenklooster, gesticht in 1015 en de kathedraal van de Heilige Sophia, gesticht in 1037, staan op de werelderfgoedlijst.