Nieuwsbericht
 • 14-04-2016 Folk Dance Ensemble “ZORA” Belgrade uit Servië.
 • Een ensemble uit de Balkan mag zeker niet ontbreken op de jubileumeditie van de Wereldfolkloreade. Wij presenteren u de revelatie van de 23e Wereldfolkloreade: “ZORA” uit Servië.

  “Zora” werd in 1992 opgericht door enthousiaste ouders van kinderen die dansten in verschillende dansgroepen. Het waren echter moeilijke jaren door de instabiele toestand van het land toen. Het project kwam echt van de grond toen Goran Bankovic, een voormalig danser, artistiek leider werd van de groep. Zonder zijn oneindig geduld en sterke wil zou “Zora” niet geworden zijn wat het nu is. “Zora” groeide uit tot een fantastische dansgroep, een hechte groep vrienden.

  Goran begon zijn levenswerk in een lager schooltje in Belgrado waar de kindjes stap per stap geïntroduceerd werden in de traditionele volksdansen. Ze waren met niet veel maar ze leerden snel. Het eerste optreden ging door in de school maar gaandeweg “veroverden” ze verschillende podia. Die volharding van toen leidde tot wat “Zora” nu is: een groep van bijna 200 leden. Allemaal verschillende leeftijden maar sterk verbonden door hun liefde voor hun typische dansen en muziek.

  Tijdens de 23e Wereldfolkloreade ging dit ensemble aanvankelijk een beetje aarzelend van start. Maar geruggesteund door ons kennerspubliek en niet in het minst door de gastgezinnen, groeiden zij in het festival en werden ze de publiekslieveling van de editie.

  Speciaal voor de jubileumeditie van de Wereldfolkloreade komt “Zora” in een XL-versie naar Oostrozebeke. Meer dansers, meer muzikanten! Dat belooft!

  Belgrado of Beograd in het Servisch, wat witte stad betekent, is de hoofdstad van de republiek Servië en ligt werkelijk op een kruispunt tussen oost en west. Daardoor is Belgrado zo fascinerend op gebied van architectuur, cultuur en gastronomie. De perfecte combinatie tussen oosterse sferen en westerse verfijning. Belgrado staat ook gekend voor zijn bruisend nachtleven. Volgens de reisgids “Lonely Planet” zou het zelfs het beste nachtleven ter wereld te bieden hebben, voor dat van Montréal in Canada en Buenos Aires in Argentinië.

  Servië

  Servië

  Servië

  Servië

  Servië
  Terug